Nieuws Wat is de proc...

Wat is de procesindustrie precies?

  • 23 december 2022
  • Artikel


De procesindustrie is erg breed. Het kent veel verschillende soorten en processen. Daarom hebben wij een blog geschreven over hoe een industrieel proces eruit ziet. Welke sectoren er zijn binnen de procesindustrie en welke verschillende functies er zijn binnen de procesindustrie. Hierdoor weet je straks direct wat de procesindustrie precies inhoud.

Hoe ziet een industrieel proces eruit?

Wat van belang is bij een industrieel proces zijn apparaten en machines. Deze worden gebruikt om de grondstoffen of halffabricaten te bewerken tot een volgend halffabricaat of eindproduct. Omdat er vooral vloeibare of gasvormige grondstoffen worden gebruikt in apparaten zijn er pijpleidingen aangelegd.

Deze pijpleidingen zijn er om de juiste productieprocessen op gang te brengen. Bij de machines wordt ook gebruikt gemaakt van pijpleidingen zodat de machine beter zijn werk kan doen. Het gaat dan niet om vloeibare of gasvormige grondstoffen, maar deze zorgen bijvoorbeeld voor cruciale verwarming of verkoelingsprocessen.

Door automatisering is het werken met machines en apparaten gemakkelijker geworden, maar er is nog altijd veel mensenwerk bij nodig. Er moeten bijvoorbeeld altijd operators toezicht kunnen houden en iemand die de processen in de gaten houdt.

Welke sectoren zijn er in de procesindustrie?

Een greep uit de verschillende sectoren binnen de procesindustrie zijn:

Metaalindustrie
Onder de metaalindustrie vallen alle bedrijven die bijvoorbeeld metaal uit erts produceren en dit op industriële wijze verwerken tot producten.

Voedingsmiddelenindustrie
Binnen de voedingsmiddelenindustrie verwerken ze grondstoffen tot voedingsmiddelen.

Houtindustrie
De houtindustrie oogst en verwerkt hout tot houtproducten. Het omvat dus houtkap, maar ook houtbewerking en handel.

Papier- en kartonindustrie
In de papier- en kartonindustrie worden houtvezels omgezet in papierproducten. De houtvezels worden verkregen vanuit hout en/of oud papier.

Farmaceutische industrie

Binnen de farmaceutische industrie worden geneesmiddelen geproduceerd en verpakt. De medicijnen die worden geproduceerd, komen langs verschillende processen.

Wat voor functies zijn er binnen de procesindustrie?

Een greep uit de verschillende banen die er te vinden zijn binnen de procesindustrie:

Procesoperator

Een procesoperator is iemand die de kwantiteit, kwaliteit en veiligheid waarborgt van het productieproces. Meer weten wat een procesoperator doet? Klik hier

Productiemanager

De productiemanager zorgt met name voor een efficiënt en betrouwbaar verloop van het productieproces.

Elektromonteur

Een elektromonteur installeert, repareert, onderhoudt of test van verschillende elektrotechnische installaties. Wil je weten wat alle werkzaamheden van een elektromonteur zijn? Klik hier

Zie jij jezelf werken binnen de procesindustrie in Nederland? Bekijk hier alle vacatures.

Vacatures procesindustrie

Wil jij ook vrijblijvend carrière advies ontvangen?

Onze collega's staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact via onderstaande button.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?