Nieuws Wat doet een p...

Wat doet een procesoperator?

 • 18 oktober 2022
 • Artikel

De primaire rol van een procesoperator is het waarborgen van de kwantiteit, kwaliteit en veiligheid van het productieproces binnen een bedrijf in de procesindustrie. De procesoperator werkt meestal als onderdeel van een productieteam met andere procesoperators en werkt in ploegendiensten, waar de veiligheid van de werknemers voorop staat.

Wat zijn de werkzaamheden van een procesoperator?

Als procesoperator heb je meerdere taken en neem je meerdere werkzaamheden tot je. De taken kunnen veel variëren, maar over het algemeen behoren de volgende werkzaamheden tot de taken van de procesoperator:

 • Verantwoordelijk voor alle fasen in een proces
 • Kwaliteitsmetingen uitvoeren van de apparatuur
 • Oplossen van problemen in het proces, zoals het uitvoeren van kleine reparaties
 • Samenwerken met supervisors, technici en andere operators
 • Programmeren en bedienen van het computersysteem dat de machines rechtstreeks bedient
 • Aansturen van productiemedewerkers

Hoe word je procesoperator?

Om procesoperator te worden zal er voornamelijk om een VAPRO-diploma gevraagd worden of volg je een werk- en leertraject op de werkplek zelf.

Bij het werk- en leertraject leer je o.a. hoe je apparatuur bedient en controleert en testprocessen uitvoert en zal je een VAPRO-opleiding volgen.

Er zijn verschillende VAPRO-opleidingen:

 • VAPRO A – operator procesindustrie
 • VAPRO B – allround operator
 • VAPRO C – operator C
 • VAPRO D – leidinggevende procesindustrie

Verder moet je bereid zijn om veilig en nauwkeurig te werken, kan je goed met computersystemen overweg en werk je voornamelijk in teamverband.

Heb je een afgeronde MBO-opleiding in de techniek? Ook dan zou je kunnen starten als procesoperator.

VAPRO opleidingen

Om door te groeien als procesoperator kan je meerdere VAPRO-opleidingen binnen het werkveld volgen. Met een VAPRO-opleiding leer jij zelf machines en installaties bedienen, regelen en verstoringen op te lossen.

Bij de VAPRO A opleiding leer je de theorie en praktijk die je nodig hebt om als procesoperator aan de slag te kunnen. De VAPRO A opleiding staat gelijk aan een mbo-niveau 2 opleiding.

De VAPRO B opleiding is een vervolgopleiding op VAPRO A. Als je deze opleiding hebt afgerond kan je als allround operator aan de slag. De VAPRO B opleiding staat gelijk aan een mbo-niveau 3 opleiding.

Wil je verder doorgroeien als procesoperator, dan kan dat met een VAPRO C en/of Dopleiding. Na het afronden van de VAPRO C en/of D opleiding kan je nog breder ingezet worden als operator C of als leidinggevende in de procesindustrie.

Salaris procesoperator

Als startende procesoperator verdien je ongeveer €2.500 - €3.000 bruto per maand. Het salaris van een procesoperator kan oplopen tot ongeveer €3.500 bruto per maand.

Procesoperator vacatures

Zie jij jezelf werken als procesoperator? Bekijk hier alle vacatures.

Heb je een vraag of wil je meer informatie ontvangen?

Onze Consultants staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact via onderstaande button.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?