Nieuws Wat doet een p...

Wat doet een procesoperator?

 • Auteur: Robert Jan van Dijk
 • 18 oktober 2022
 • Artikel

Wat doet een procesoperator?

Het is een vraag die we met regelmaat van onze kandidaten krijgen. De primaire rol van een procesoperator is het waarborgen van de kwantiteit, kwaliteit en veiligheid van het productieproces binnen een bedrijf in de procesindustrie. De procesoperator werkt meestal als onderdeel van een productieteam met andere procesoperators en werkt in ploegendiensten, waar de veiligheid van de werknemers voorop staat.

Wat zijn de werkzaamheden van een procesoperator?

Als procesoperator heb je meerdere taken en neem je meerdere werkzaamheden tot je. De taken kunnen veel variëren, maar over het algemeen behoren de volgende werkzaamheden tot de taken van de procesoperator:

 • Verantwoordelijk voor alle fasen in een proces;
 • Kwaliteitsmetingen uitvoeren van de apparatuur;
 • Oplossen van problemen in het proces, zoals het uitvoeren van kleine reparaties;
 • Samenwerken met supervisors, technici en andere operators;
 • Programmeren en bedienen van het computersysteem dat de machines rechtstreeks bedient;
 • Aansturen van productiemedewerkers;
 • Zorgen voor een veilige werkomgeving;
 • De werking controleren van machines.

Wat is het verschil tussen een procesoperator A, B of C?

Binnen het vak wordt in veel gevallen onderscheid gemaakt tussen procesoperator A, B of C. Hieronder lees je per procesoperator wat de verantwoordelijkheden, taken zijn. Ook behandelen we hierbij het gebruikelijke opleidingsniveau.

Procesoperator A

Een procesoperator A houdt zich hoofdzakelijk bezig met het controleren van het productieproces. Je houdt nauwlettend in de gaten of de processen lopen volgens plan en indien er afwijkingen worden gesignaleerd los je dit samen met een leidinggevende op. Je controleert de werking van de machines en rapporteert dit aan je leidinggevende als er problemen zijn. Het minimale opleidingsniveau voor procesoperator A is MBO-niveau 2.

Procesoperator B

De procesoperator B heeft net wat meer verantwoordelijkheid dan de procesoperator A. Als procesoperator B ben jij eveneens bezig met het controleren van het productieproces, maar ben je er ook verantwoordelijk voor. Dat betekent dat je in staat moet zijn om zelf tot oplossingen te komen indien het productieproces niet verloopt volgens plan. Een procesoperator B heeft doorgaans een hogere opleiding dan een procesoperator A. Vaak wordt hiervoor een MBO-niveau 3 opleiding voor gevraagd.

Procesoperator C

Tot slot hebben we natuurlijk de procesoperator C. Om procesoperator C te worden dien je te beschikken over een MBO-niveau 4 diploma. Als procesoperator C ben jij leidinggevende van de procesoperators A en B. Naast zorg dragen voor een goedlopend productieproces zorg je ervoor dat planningen worden opgesteld en procedures volgens de regels worden gevolgd. Hierdoor heb je meer verantwoordelijkheden en taken die je moet uitvoeren.

Hoe word je procesoperator?

Om procesoperator te worden zal er voornamelijk om een VAPRO-diploma gevraagd worden of volg je een werk- en leertraject op de werkplek zelf.

Als je procesoperator wilt worden volg je een VAPRO A (ook wel procesoperator A), VAPRO B (ook wel procesoperator B) of VAPRO C (ook wel procesoperator C).

VAPRO opleidingen zijn uiterst geschikt voor mensen die ambitie hebben om in de procesindustrie aan de slag te gaan. VAPRO opleidingen bieden de laatste kennis aan om succesvol aan de slag te gaan in de procesindustrie. Lees hier wat je met een VAPRO C opleiding kan.

VAPRO opleidingen

Om door te groeien als procesoperator kan je meerdere VAPRO-opleidingen binnen het werkveld volgen. Met een VAPRO-opleiding leer jij zelf machines en installaties bedienen, regelen en verstoringen op te lossen.

Bij de VAPRO A opleiding leer je de theorie en praktijk die je nodig hebt om als procesoperator aan de slag te kunnen. De VAPRO A opleiding staat gelijk aan een mbo-niveau 2 opleiding.

De VAPRO B opleiding is een vervolgopleiding op VAPRO A. Als je deze opleiding hebt afgerond kan je als allround operator aan de slag. De VAPRO B opleiding staat gelijk aan een mbo-niveau 3 opleiding.

Wil je verder doorgroeien als procesoperator, dan kan dat met een VAPRO C en/of Dopleiding. Na het afronden van de VAPRO C en/of D opleiding kan je nog breder ingezet worden als operator C of als leidinggevende in de procesindustrie.

Procesoperator salaris

Maar wat verdient een procesoperator? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Het ligt er bijvoorbeeld aan wat voor diensten er worden gedraaid, maar ook het niveau speelt een belangrijke rol.

Over het algemeen kan gesteld worden dat het salaris van een procesoperator tussen de €2.500 en €3.000 bruto per maand valt. Dit kan oplopen naar zo'n €3.500. Omdat procesoperators doorgaans in ploegendiensten werken is het goed mogelijk dat er nog toeslagen bovenop komen.

Bekijk vacatures als Procesoperator

Ben jij door dit artikel benieuwd geworden naar vacatures als procesoperator? Klik hier om direct alle vacatures als procesoperator te zien! Heb je vragen hierover? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Aan de slag als procesoperator?

Ontdek al onze vacatures van procesoperator.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?