Nieuws Solliciteren k...

Solliciteren kun je leren!

  • Auteur: Robert Jan van Dijk
  • 3 augustus 2021
  • Tips & tricks
Lees meer

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het zorgt ervoor dat jij zelfverzekerder je sollicitatiegesprek in gaat, je tijdens het gesprek meer ontspannen bent en het allerbelangrijkste, dat je weet dat de baan bij je past. Door te weten wat er van je verwacht wordt, kun je beter aangeven waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. In deze blog geven we je een aantal handige tips om je te helpen bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek, zodat jij succesvol kunt solliciteren voor de baan van je dromen!

1. Lees de vacature goed door

Voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat is het goed om de vacature nog eens door te lezen. Weet je wat je tijdens de functie gaat doen? Kun je je vinden in het gewenste functieprofiel? Sluiten je eigenschappen en vaardigheden aan op de vacature? Bereid eventuele vragen goed voor. Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is zeker toegestaan en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie.

2. Bestudeer het bedrijf

Voorafgaand aan het gesprek is het verstandig om je goed te verdiepen in de organisatie. Wat doet het bedrijf? Welke producten worden er geproduceerd? Bekijk de website van het bedrijf goed en lees de informatie goed door. Zo kom je veel te weten over de organisatie en kom je goed voor de dag.

3. Verdiep je in je gesprekspartner

Het is fijn om alvast te weten wie je tijdens het sollicitatiegesprek tegenover je hebt. Met wie heb je het gesprek? En welke functie vervult hij/zij binnen het bedrijf? In jouw afspraakbevestiging van Code Deta staat de naam en functie van jouw gesprekspartner vermeld. Houd je er rekening mee dat hij/zij jou ook vaak online op zoekt?

4. Representatieve uitstraling

Zorg voor een goede eerste indruk. Een verzorgde uitstraling is hierbij belangrijk. Voor tips kun jij jouw Recruitment Consultant bellen/appen. Hij/zij kent het bedrijf immers en weet waarmee jij goed voor de dag komt.

Laat tijdens het gesprek je enthousiasme zien, dan maak jij een goede eerste indruk!

5. Kom op tijd

Op tijd is te laat, is een veelgehoorde opmerking als het gaat om sollicitatiegesprekken. Zorg ervoor dat je minimaal 5 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent bij het bedrijf. Houd rekening met eventuele files en aanmeldprocedures bij de receptie.

Extra sollicitatietips procesoperator

Als procesoperator is naast bovenstaande tips voornamelijk belangrijk om te laten zien dat je ervaring hebt met het bedienen en onderhouden van relevante machines. Zo kun je een lijst maken met specifieke machines en/of installaties waar je ervaring mee hebt opgedaan. Hierbij kun je ook de taken vermelden die je uitvoerde met betrekking tot de machines. Vermeld hierbij meteen ook certificaten of opleidingen die je hebt gevolgd, zoals veiligheidscursussen.

Je kunt er ook van uit gaan dat er vragen zullen worden gesteld over veiligheid en kwaliteitsnormen, omdat procesoperators hier aan moeten voldoen. Het is daarom belangrijk te laten zien dat je over voldoende kennis van deze onderwerpen beschikt. Ook kun je alvast voorbeelden voorbereiden van eerdere ervaringen of situaties waar je problemen op hebt gelost. Hierdoor kun je laten zien dat je snel kunt schakelen en oplossingsgericht zijn, nog twee belangrijke vaardigheden voor procesoperators.

Bij Code Deta hebben wij ook regelmatig procesoperator vacatures waar jij deze sollicitatietips kunt inzetten!

Wil jij ook vrijblijvend carrière advies ontvangen?

Onze collega's staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact via onderstaande button.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?