Nieuws Het verschil t...

Het verschil tussen een Vapro A en B opleiding

  • 2 november 2022

Vapro A opleiding

De VAPRO A opleiding is er voor de werknemers die werken - of willen gaan werken - als operator in de industrie. Een operator is een belangrijk onderdeel binnen een productiebedrijf. Deze draagt de verantwoordelijkheid voor één of meerdere machines. De operator zorgt ervoor dat de machines naar behoren werken en deze kan storingen en andere problemen voorkomen. De kennis van de techniek en de procesindustrie als operator wordt opgedaan in de opleiding VAPRO A.

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je de VAPRO A opleiding diploma. Operators kunnen nu professioneel aan het werk. In deze opleiding wordt er belangrijke theoretische kennis opgedaan op het gebied van controle, beheersing en het aansturen van processen in de procesindustrie. Deze kennis is allemaal gericht op het uitvoerende niveau. Als er bijvoorbeeld niet vakkundig met machines wordt omgegaan, kunnen er storingen optreden. Het productieproces kan hierdoor volledig stil komen te liggen. Het is dan te taak aan de operator om ervoor te zorgen dat de machine zo snel mogelijk weer aan de praat is.

De basiskennis van werktuigbouwkunde zorgt ervoor dat de operator de eerstelijns storingen kan oplossen. Voor complexere storingen is er meer technische kennis benodigd dan opleiding VAPRO A biedt. Operators wordt in deze opleiding ook aangeleerd om leiding te geven aan andere productiemedewerkers en een goede overdracht te doen van de werkzaamheden voor de volgende ploeg.

Vapro B opleiding

Als procesoperator is het noodzakelijk dat je allround bent. Diverse factoren moet je optimaal kunnen organiseren en screenen. De VAPRO B opleiding is bestemd voor allround operators die werkzaam zijn in de industrie of bij productiebedrijven. Deze opleiding is op MBO niveau 3. In deze opleiding leren de operators en technici zelfstandig aan de slag te gaan en productieprocessen te bewaken en aan te sturen. Ook wordt geleerd om complexer onderhoud uit te voeren en machines om te bouwen.

In de praktijk hoeft iemand met de diploma van een VAPRO B opleiding niet alleen uitvoerend werk te doen, maar stuurt deze bijvoorbeeld ook collega’s aan op de werkvloer. De allround operator houdt in de gaten of de processen goed verlopen en worden uitgevoerd en wordt de kwaliteit van producten gecontroleerd. Daarnaast houdt een operator B of allround operator de veiligheid en gezondheid van de werknemers in de gaten en wijst deze hen op de veiligheidsrisico’s. Naast deze taken is een allround operator met VAPRO B ook een begeleider. Hij of zij begeleid verschillende operators en productiepersoneel. Denk hierbij aan collega’s met een VAPRO A of bijvoorbeeld BBL’ers.

Wanneer VAPRO A operators door willen leren om meer verantwoordelijkheid te krijgen, kan er een VAPRO B opleiding worden gevolgd. Operators met een VAPRO B opleiding kunnen in theorie meer verantwoordelijkheid dragen dan medewerkers met VAPRO A.Wil jij ook vrijblijvend carrière advies ontvangen?

Onze collega's staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact via onderstaande button.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?