Nieuws Zuivelindustri...

Welke functies zijn er binnen de zuivelindustrie?

  • 14 maart 2023
  • Artikel

Welke functies zijn er binnen de zuivelindustrie?

In deze blog lees je meer over de zuivelindustrie. Wat is de zuivelindustrie precies? Welke functies zijn er als je graag wilt werken in de zuivelindustrie? Daarover lees je hier meer!

Wat is de zuivelindustrie?

De zuivelindustrie is erg bekend in Nederland door de hoeveelheid boeren met koeien. Een groot aantal van deze boeren dragen bij aan de zuivelindustrie. Zij verkopen hun zuivel aan verschillende fabrikanten. Fabrikanten maken hiervan zuivelproducten zoals: yoghurt, kaas, boter en ijs. Hierdoor is de zuivelindustrie erg breed en komen er veel verschillende functies bij kijken. In de zuivelindustrie wordt er veel gebruikt gemaakt van machines. Door robotisering en ontwikkeling van de techniek wordt het productieproces versneld.


Functies in de zuivelindustrie

De zuivelindustrie kent veel verschillende processen, hierdoor zijn er veel verschillende functies. Het is namelijk belangrijk dat processen soepel verlopen en er zo min mogelijk fouten worden gemaakt. Hieronder zullen wij belangrijke functies in de zuivelindustrie uitleggen.

Transport

Het is natuurlijk belangrijk om de zuivel van de boer naar de fabriek te krijgen. Dit is een logistiek proces. Hiervoor moeten er melktransport plaatsvinden. Vaak worden er speciale vrachtwagens ontworpen om melk te transporteren van de boer naar de fabrieken. Dit zijn vrachtwagens met een speciale aanhanger, die ervoor zorgt dat de melk in precies de goede staat wordt meegenomen. Functies die bij het logistieke proces passen zijn: transportplanner, teamleider logistiek en vrachtwagenchauffeur.

Procesoperator

Wanneer de zuivel in de fabriek is aangekomen, dan is het belangrijk dat alle processen goed op elkaar zijn afgestemd. Het is voor de procesoperator belangrijk om rekening te houden met dat de machines werken en het personeel op de juiste plek staat. Dit betekent dat je overzicht moet houden en snel moet kunnen schakelen. Je voorkomt namelijk zo veel mogelijk problemen wanneer jij het overzicht behoudt.

Functies die naast de procesoperator aansluiten op het soepel laten verlopen van processen zijn: monteur, werkvoorbereider en supervisor. Maar de functie als procesoperator is hierin erg belangrijk, deze zorgt namelijk dat alles soepel verloopt. Dit vraagt daardoor wel veel verantwoordelijkheid. Een soepel productieproces is jouw streven! Benieuwd naar functies als procesoperator? Bekijk hier de vacatures voor procesoperator.

Kwaliteitscontroleur

Quality control, het is onmisbaar in veel branches. Vooral in de voedselbranche is kwaliteit van uiterst belang. Een goede kwaliteit en goede smaak is waarom mensen hun producten kopen. Hierdoor zijn er vacatures ontstaan zoals: medewerker quality control en kwaliteitsmedewerker. Dit zijn functies die voor veel bedrijven erg belangrijk zijn. Zij moeten namelijk een hoge kwaliteit waarborgen, zodat de klanten het beste product krijgen voorgeschoteld!

Verkoop

Het verkopen van producten is een erg belangrijke factor. Het is belangrijk dat er voldoende producten worden verkocht. Want de productie moet afgestemd zijn op de hoeveelheid sales. Hierdoor is verkoop een belangrijk onderdeel, denk hierbij aan functies zoals commercieel medewerker (binnendienst en buitendienst), relationship manager en verkoopmedewerker.

Productontwikkelaar

Om uniek in de markt te blijven zijn er vaak productontwikkelaars aanwezig in bedrijven. Zij kijken naar de mogelijkheden wat betreft nieuwe producten maken. Hiervoor kijken zij naar waar vraag naar is en wat de mogelijkheden zijn. Door veel onderzoek te doen naar de markt, veel prototypes uit te testen komen er nieuwe ontwikkelingen. Als een product vaak genoeg is getest en onderzocht, dan is het tijd om dit product op de markt te brengen.

De zuivelindustrie is breed

Dit zijn een aantal functies uit de zuivelindustrie. Veel van deze functies zie je vaak terug in de procestechniek, maar in de voedselbranche ligt de focus meer op kwaliteit. Een aantal van deze functies kun je vinden op het vacature overzicht bij Code Deta. Maar de zuivelindustrie biedt veel meer functies. Mocht je op zoek zijn naar een functie, maar je kan de vacature niet vinden. Neem gerust contact op met ons!Wil jij ook vrijblijvend carrière advies ontvangen?

Onze collega's staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact via onderstaande button.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?