Nieuws Werkzaamheden ...

Wat doet een onderhoudsmonteur?

  • Auteur: Robert Jan van Dijk
  • 14 december 2023
  • Artikel

Als je je ooit hebt afgevraagd wat een onderhoudsmonteur precies doet en hoeveel ze verdienen, bent je niet de enige. Het beroep van een onderhoudsmonteur is essentieel in verschillende sectoren en omvat een breed scala aan taken. In deze blog zullen we dieper ingaan op de functies en verantwoordelijkheden van een onderhoudsmonteur.

Taken van een onderhoudsmonteur

Een onderhoudsmonteur is verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van verschillende machines, apparaten en installaties. Dit omvat zowel preventief onderhoud als het verhelpen van storingen. Ze werken vaak in fabrieken, productieomgevingen of andere industrieën waar regelmatig onderhoud cruciaal is voor een soepele bedrijfsvoering.

Preventief onderhoud

Een van de belangrijkste taken van een onderhoudsmonteur is het uitvoeren van preventief onderhoud. Dit omvat regelmatige controles, inspecties en het vervangen van onderdelen om te voorkomen dat machines defect raken. Door proactief problemen aan te pakken, helpen onderhoudsmonteurs bedrijven om ongeplande stilstand te minimaliseren en de efficiëntie te maximaliseren.

Storingen en reparaties

Wanneer er toch problemen optreden, is het de taak van de onderhoudsmonteur om snel en efficiënt de oorzaak van de storing te diagnosticeren en te repareren. Dit vereist kennis van mechanische, elektrische en soms zelfs softwarematige systemen.

Vereiste vaardigheden en opleiding

Om een succesvolle onderhoudsmonteur te zijn, zijn verschillende vaardigheden en een specifieke opleiding vereist. Dit omvat technisch inzicht, probleemoplossend vermogen en de mogelijkheid om zelfstandig te werken. Veel onderhoudsmonteurs hebben een achtergrond in werktuigbouwkunde, elektrotechniek of een gerelateerd vakgebied.

Als je onderhoudsmonteur wil worden kan je een MBO-opleiding volgen binnen de Werktuigbouw, Elektrotechniek of Mechatronica. Wanneer je één van deze opleidingen afrondt heb je een goede kans op een baan voor deze functie.

Wat is het salaris van een onderhoudsmonteur?

Het salaris van een onderhoudsmonteur kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder ervaring, opleidingsniveau en de industrie waarin ze werken.

Over het algemeen verdient een onderhoudsmonteur een salaris van €2900 dat varieert van €30.000 tot €40.000 bruto per jaar. Met toenemende ervaring en specialisatie kan dit salaris echter aanzienlijk stijgen, met topmogelijkheden die de €60.000 per jaar overstijgen.

Toekomstperspectieven in het beroep

Het beroep van een onderhoudsmonteur blijft evolueren, vooral met de voortdurende vooruitgang in technologie. Er is een groeiende vraag naar onderhoudsmonteurs binnen de procesindustrie. Met de juiste vaardigheden en expertise kunnen onderhoudsmonteurs veelbelovende carrièremogelijkheden vinden.

Onderhoudsmonteur vacatures

Kortom, het beroep van een onderhoudsmonteur is cruciaal voor het soepel functioneren van verschillende industrieën. Van preventief onderhoud tot het oplossen van complexe storingen, onderhoudsmonteurs spelen een sleutelrol. Als je een carrière als onderhoudsmonteur overweegt, biedt dit vakgebied niet alleen een boeiende werkervaring, maar ook aantrekkelijke salarisperspectieven.

Code Deta biedt vele banen aan als onderhoudsmonteur. Benieuwd naar al onze openstaande vacatures? Bekijk ze hier.

Vacatures binnen de industrie

Ben jij op zoek naar een baan binnen de industrie? Code Deta biedt een breed scala aan vacatures. Bekijk hier al onze openstaande vacatures!

Vacatures overzicht

Wil je meer lezen?