Nieuws Functies chemi...

Welke functies zijn er binnen de chemische industrie?

  • Auteur: Robert Jan van Dijk
  • 17 mei 2023
  • Artikel

In deze blog lees je meer over de chemische industrie in Nederland. Wat houdt de chemische industrie in en wat voor werk is er zoal te doen binnen deze industrie? Daarover lees je hier meer!

Wat is de chemische industrie?

Bedrijven binnen de chemische industrie maken gebruik van chemische processen. Onder chemische processen verstaan we dat chemische stoffen geproduceerd, verwerkt of getransformeerd worden. Deze industrie speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Het is een zeer complexe industrie die streeft naar innovatie en duurzaamheid.

Functies in de chemische

Binnen de chemische industrie zijn er vele functies uit te oefenen. Hieronder hebben we een aantal functies en werkzaamheden binnen de chemische industrie uitgelicht.

Procesoperator

Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor het bedienen, bewaken en controleren van chemisch productieapparatuur en chemische processen. Je zorgt ervoor dat de productie goed verloopt en dat de kwaliteit, veiligheid en efficiëntie van het proces worden gewaarborgd. Benieuwd wat de werkzaamheden van een procesoperator zijn? Lees het hier.

Monteur technische dienst

Als monteur in de chemische industrie ben je degene die onderhoud, reparaties en optimalisaties van apparatuur uitvoert. Deze functie bestaat voornamelijk uit het controleren van machines en vervangen van defecten. Het doel van een monteur technische dienst is om ervoor te zorgen dat alle machines optimaal functioneren.

Process engineer

Als process engineer ontwerp, ontwikkel en optimaliseer je chemische processen en installaties. Dit doe je om de veiligheid, efficiëntie en productkwaliteit te verbeteren. Een diepgaande kennis van chemische engineering en procesautomatisering is vereist voor de functie van process engineer.

Research en Development (R&D) specialist

Als R&D specialist ben je betrokken bij de groei en innovatie van de chemische industrie. Je bent essentieel voor het ontwikkelen van nieuwe chemische producten en processen doordat je constant bezig bent met het verkennen van nieuwe mogelijkheden.

Kwaliteitscontroleur

Als kwaliteitscontroleur zorg je dat chemische producten aan de wettelijke normen voldoen. Je voert inspecties en tests uit om de kwaliteit en veiligheid van grondstoffen, tussenproducten en eindproducten te waarborgen. Je werkt volgens veiligheidsvoorschriften en werk je vaak samen met de R&D specialist.

Vacatures binnen de chemische industrie

Na het lezen van dit artikel heb je waarschijnlijk al door dat er veel mogelijk is binnen de chemische industrie. Mocht je geïnteresseerd zijn in een baan binnen deze industrie, bekijk onze vacatures hier.

Werken binnen de chemische industrie?

Ontdek al onze vacatures binnen de chemische industrie.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?