Nieuws Wat doet een l...

Wat zijn de werkzaamheden van een lasser?

  • 30 augustus 2023
  • Artikel

In deze blog gaan we dieper in op de werkzaamheden van een lasser en ontdekken we waarom ze onmisbaar zijn binnen de industrie. Van hun dagelijkse taken tot het salaris van een lasser, we vertellen het in deze blog. Lees in deze blog alles wat je moet weten als je wil gaan werken als lasser.

Wat zijn de werkzaamheden van een lasser?

Lassen is een cruciale techniek binnen de industrie. Het is de kunst van het verbinden van metalen door ze te smelten en vervolgens te laten afkoelen, zodat ze stevig aan elkaar hechten. We vertellen je meer over enkele essentiële aspecten van lassen die voor lassers van belang zijn.

Booglassen

Booglassen is een van de meest gebruikte lasprocessen. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van een elektrische boog om metalen samen te smelten. Dit proces vereist een lasapparaat, elektroden en beschermende apparatuur. De elektrode wordt langzaam verbruikt tijdens het lassen, wat resulteert in een sterke lasnaad. Als lasser is het van cruciaal belang om vertrouwd te zijn met deze fundamentele techniek.

MIG-lassen

MIG-lassen (Metal Inert Gas-lassen), is geliefd onder lassers vanwege zijn snelheid en precisie. Het maakt gebruik van een constante draadtoevoer en een beschermende gasomgeving om een nette lasnaad te creëren. Dit proces is ideaal voor lassers die met dunne materialen werken en wordt vaak ingezet in de auto-industrie.

Bekijk hier alle vacatures als MIG-lasser

TIG-lassen

TIG-lassen (Tungsten Inert Gas-lassen), is een proces dat finesse vereist van lassers. Het maakt gebruik van een niet-verbruikbare wolfraamelektrode en een beschermend gas om een uiterst schone las te produceren. Dit proces wordt vaak toegepast bij het lassen van roestvrij staal en aluminium, en lassers met verfijnde vaardigheden zullen dit zeker waarderen.

Bekijk hier alle vacatures als TIG-lasser

Veiligheid voor lassers

Veiligheid staat voorop in het lassen. Werken met intense hitte en smeltend metaal kan gevaarlijk zijn als de juiste voorzorgsmaatregelen niet worden genomen. Lassers moeten altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals een lashelm, handschoenen en lashandschoenen. Daarnaast moet de lasomgeving goed geventileerd zijn om schadelijke dampen te voorkomen.

Tips voor het werken als lasser

Oefening Baart Kunst

Lassen vereist oefening en geduld. Neem de tijd om uw lasvaardigheden te ontwikkelen en wees niet ontmoedigd door vroege mislukkingen.

Materialenkennis

Begrijp de eigenschappen van de metalen waarmee u werkt, inclusief smeltpunten en thermische eigenschappen. Dit zal u helpen om betere lasbeslissingen te nemen.

Geschikte Apparatuur

Zorg ervoor dat u de juiste apparatuur en materialen gebruikt voor uw specifieke lasproces. Het juiste gereedschap maakt een groot verschil voor lassers.

Salaris van een lasser

Het inkomen van een lasser kan variëren op basis van je vaardigheden, certificeringen, de industrie waarin je werkt en de regio waar je werkzaam bent.

Gemiddelde salaris van een lasser

Het gemiddelde maandelijkse salaris van een lasser in Nederland ligt tussen de €2.500 en €3.750 bruto. Dit bedrag kan dus echter variëren op basis van verschillende factoren.

Salaris van een MIG-Lasser

Lassers die gespecialiseerd zijn in MIG-lassen kunnen vaak een iets hoger maandelijks salaris verwachten dan gemiddeld. Het maandelijkse salaris van een MIG-lasser kan variëren van €2.667 tot €3.917 bruto, afhankelijk van ervaring.

Salaris van een TIG-Lasser

TIG-lassers, die bekend staan om hun precisie en vakmanschap, hebben vaak de mogelijkheid om boven het gemiddelde te verdienen. Het salaris van een TIG-lasser varieert meestal tussen €2.917 en €4.167 bruto per maand.

Vacatures als lasser

Zie jij het voor je om te werken als lasser? Code Deta heeft een ruim aanbod aan vacatures binnen de industrie. Bekijk alle vacatures als lasser hier.


Wil jij ook vrijblijvend carrière advies ontvangen?

Onze collega's staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact via onderstaande button.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?