Nieuws Werktuigkunde ...

Werktuigkunde: waar kun je aan de slag?

  • 6 april 2023

Werktuigkunde of werktuigbouwkunde is een essentieel onderdeel van de technische industrie. Het is een vakgebied dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en toepassing van mechanische systemen en processen. Werktuigkundigen zijn betrokken bij het ontwerp, de productie, de installatie, de bediening en het onderhoud van allerlei soorten machines en apparatuur. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende gebieden waar je als werktuigkundige aan de slag kunt.


Ontwerp en productie

Een belangrijk onderdeel van werktuigbouwkunde is het ontwerp en de productie van machines, apparaten en systemen. Binnen dit gebied houd je je als werktuigbouwkundige bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van deze producten, het testen van prototypes en het verbeteren van bestaande systemen.

Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld productontwerper, werktuigbouwkundig ingenieur of ontwerpingenieur.

Onderzoek en ontwikkeling

Een andere mogelijkheid binnen is om te werken in onderzoek en ontwikkeling. Hier houd je je als werktuigkundige bezig met het bedenken en uitvoeren van experimenten om nieuwe technologieën te ontwikkelen en bestaande technologieën te verbeteren.

Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld onderzoeksingenieur, technisch onderzoeker of productontwikkelingsingenieur.

Automatisering en controle

Als werktuigkundige op het gebied van automatisering en controle houd je je bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van geautomatiseerde systemen en het ontwikkelen van software voor controle- en automatiseringssystemen.

Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld automatiseringsingenieur, regeltechnisch ingenieur of systeemontwikkelaar.

Bouw en constructie

Werktuigbouwkunde speelt ook een belangrijke rol in de bouw- en constructie-industrie. In dit gebied houd je je bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van machines en apparatuur voor bouwprojecten en constructies.

Mogelijke functies in dit gebied zijn bijvoorbeeld projectingenieur, constructieingenieur of bouwingenieur.

Ook werken binnen de werktuigkunde?

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit vak een zeer dynamische discipline is en dat er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en technologieën worden geïntroduceerd. Veel van deze functies zie je vaak terug in de technische industrie.

Alle beschikbare functies kan je vinden bij onze vacatures. Mocht je op zoek zijn naar een functie die er momenteel niet bij staat, neem gerust contact op met ons!

Wil jij ook vrijblijvend carrière advies ontvangen?

Onze collega's staan altijd voor je klaar. Neem gerust contact via onderstaande button.

Contact opnemen

Wil je meer lezen?